Stvorena pilula od koje ćemo živjeti 150 godina

 

Pilula od crnog vina omogućiće nam da živimo 150 godina! U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vijek i spriječi razvoj opasnih bolesti.

Znanstvenici jednog farmaceutskog giganta već duže vrijeme provode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lijek. Otkrili su da sintetičke verzije rezveratrola, osim prevencije raznih bolesti, djeluju i na usporavanje procesa starenja stanica zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog SIRT1.

Sintetski čudotvorni lijek navodno ima i do 100 puta jači efekat na zdravlje nego čaša vina, a upravo se provode njegova testiranja na ljudima. Protein ciljano djeluje na jedinstveni enzim sa anti-age efektom, čime se naposlijetku može spriječiti razvoj malignih oboljenja.

 „Lijek koji sadrži rezveratrol iz vina ne samo da bi liječio jednu bolest, nego bi mogao da spriječi nastanak njih dvadesetak, a samim tim će i usporiti starenje“, rekao je profesor genetike s Univerziteta Harvard, David Sinclair.

On dodaje da bi stvaranje takvog lijeka bilo revolucija u industriji farmacije, a služiće i za liječenje masne jetre, katarakte, osteoporoze, propadanja mišića, poremećaja spavanja, kao i upalnih bolesti poput psorijaze, kolitisa i artritisa.

 „Uz rezveratrol pilulu, ljudi bi mogli da žive i do 150 godina, ali da bismo došli do toga potrebno nam je još istraživanja“, ističe Sinclair.

Rezveratrol je polifenol koji štiti grožđe od "propadanja", a djeluje kao jak antioksidant i sprečava nakupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova, usporava zgrušavanje krvi i blagotvoran je kod crijevnih bolesti i dijabetesa. Iako njegovo djelovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

 

Izvor www.uprolazu.com

 

 

Komentariši