Gorivo iz zraka proizvodit ćemo do 2015.!

 

‘Bio bi to vrlo čist i ekološki način proizvodnje fosilnih goriva, ali će i dalje biti manjinski igrač u pokušaju zadovoljenja globalnih potreba za gorivima’, komentirao je Mark Carpenter, znanstveni suradnik na Sveučilištu Cranfield.

Benzin se može proizvoditi iz zraka i vode, izvlačenjem CO2 iz atmosfere i kombiniranjem s vodikom izdvojenim iz vodene pare. Oni se zatim miješaju i u katalitičkim procesima nastaje metan koji se zatim prerađuje u benzin, kerozin ili plastiku. Na taj način stvara se gorivo koje bi se moglo tankati izravno u benzinski rezervoar. Ovu revolucionarnu metodu razvila je tvrtka Air Fuel Synthesis.

Radi se zapravo o obrnutom procesu izgaranja, no, kada je energetika u pitanju ništa nije besplatno. Tako je i za ovaj proces potrebna električna energija. Kao i kod svakog novog proizvedenog goriva ili metode za pohranu energije, pitanje je i brojki, odnosno učinkovitosti metode. No, već i sama činjenica da se može dobiti gorivo iz zraka doslovce je revolucionarna.

Izvršni direktor tvrtke Air Fuel Synthesis Peter Harrison kazao je za BBC da se eksperimentiranjem oko ove metode nisu koncentrirali na njezinu učinkovitost već na dokazivanje načela. "Jedino ono što pokušavamo dokazati jest da u Velikoj Britaniji možemo napraviti benzin iz zraka. Ovi su procesi primjenjivi u industrijskim razmjerima, ali i dalje ima puno posla oko toga da se razviju nabavni lanci i smanje troškovi", kazao je Harrison koji je siguran da će ova metoda biti u primjeni do 2015. godine.

 U prolazu

Zanimljivosti o svemu i svačemu

Izumi i otkrića

Zanimljivosti o fobijama

Svemir i vrijeme

 

Komentariši