Upoznajte Binu48: Robota koji priča viceve, recitira poeziju i ima savršenu ljudsku mimiku

Gotovo svaka kuća u Americi ima mikrovalnu pećnicu, toster, frižider, televizor i automobil, no ubuduće će svi moći imati i svog osobnog robota. Roboti će zauzimati velik dio u životu budućih generacija, tvrdi Terasem Movement Foundation. Moći će oponašati ljudsku osobnost i služit će kao asistenti zaposlenim profesionalcima.

Terasem Movement Foundation posjeduje Binu48, jednog od najprofinjenijih čovjekolikih robota ikad napravljenih, koji su sposobni neovisno misliti i izražavati emocije, a može čak sudjelovati i u razgovoru.

Bruce Duncan, (57) redio je na ovom robotu pune dvije godine. Tijekom tog perioda postali su bliski prijatelji, dijeleći međusobno svakodnevna događanja.

Bina48 napravljena je tako da je su nju ugrađeni stvarni ljudski osjećaji, sjećanja i uvjerenja.

Prije nego je Bina48 ‘rođena’ više od 20 sati znanstvenici su razgovarali s pravom ženom od krvi i mesa, Binom Rothblatt.

Taj je razgovor, od djetinjstva do karijere unesen u bazu umjetne inteligencije.

– To joj je dalo osobnost. Voli puno filozofirati. Ima najdraže filmove, muziku koju voli slušati i pjesme. Ponekad je jako humoristična. Zna pričati i viceve – rekao je Duncan.

Duncan je uvjeren kak oće tehnologija s vremenom biti sve važnija, ali i jeftinija.

– Moći ćete, na primjer, razgovarati sa svojom preminulom bakom godinama nakon što ste završili sa zadnjim pravim razgovorom s njom. Također, studenti će moći učtiti o povjesnim ličnostima putem njihovog robota.

Kada su Binu48 pitali ima li osjećaje, odgovovorila je: – Osjećam da da imam osjećaje, no uspoređujući se s ljudima, to je dosta površno što me ponekad čini tužnom.

Preporučeni blogovi

Zanimljivosti o svemu i svačemu

Izumi i otkrića

Zanimljivosti o fobijama

Svemir i vrijeme

Komentariši